Midt i en hektisk politisk vår blir jeg loset inn
i Kunnskapsdepartementet. Det er en blid,
energisk og litt forsinka kunnskapsminister
kommer mot meg i den store salen der intervjuet
skal skje.
– Hvordan er det å være kunnskapsminister om
dagen?
Du har vel nok å gjøre?
– Det er jo veldig travelt, men det er en enormt
givende jobb! I den usikre tiden vi lever i, har det
kanskje aldri vært mer meningsfylt å få lov til å jobbe
med det viktigste vi har: barn og unge.
Sikre stabilitet og forutsigbarhet i sektoren
I midten av mai ble det flertall på Stortinget for nye regler om styring og finansiering av sektoren. Dette er en oppfølging av barnehageforliket fra i fjor høst med mål om å sikre gode forhold for både private og kommunale barnehager. Nordtun er klar på hva hun mener er det viktigste med avtalen.– Vi skal ha et regelverk som sikrer at ungene våre får et best mulig tilbud, uavhengig av om barnehagen er offentlig eller privat, eller hvem som er eier. For de ansatte er det utrolig viktig at vi har blitt enige om pensjonsregler som gjør at ansatte i private barnehager kan få like gode pensjonsavtaler som kommunalt ansatte.
Hun er også glad for at regjeringen har fått på plass nasjonale regler for beregning av tilskudd til private barnehager, med likebehandling av private og kommunale tilbud.
– Foreldre skal fortsatt kunne velge barnehage, men vi må vite at skattebetalernes penger kommer ungene til gode, og ikke i lommene til private investeringsselskaper. Det strammer vi inn på nå.
– Leserne av Barnehagefolk jobber jo i alle mulige slags barnehager, men har til felles er at de er opptatt av barnehagekvalitet. Hva legger du i begrepet?
– Nesten alle unger går i barnehage, og derfor er det utrolig viktig at vi har et likeverdig tilbud med god kvalitet.
- Foreldre skal fortsatt kunne velge barnehage, men vi må vite at skattebetalernes penger kommer ungene til gode, og ikke i lommene til private investeringsselskaper. Det strammer vi inn på nå
Nordtuns svar på barnehagefolkets rop
I partiprogrammet til Arbeiderpartiet står det at barna skal få oppleve lek, sosialisering og mestring. Undertegnede har selv erfart at det er vanskelig å innfri alle intensjonene i rammeplanen med dagens rammer.– Du kommer ikke utenom de strukturelle rammene i dette intervjuet. Da jeg jobbet i barnehagen, opplevde jeg selv hvordan store barnegrupper, svak bemanning og høyt sykefravær gikk ut over både kapasitet og faglighet for meg og kollegaer. Etter 12 år ble jeg en del av statistikken over lærere som slutter. Barnehagefolket har ropt høyt og lenge om bedre vilkår, men vi opplever at vi ikke blir hørt. Hva er ditt svar på disse ropene?
– Noe av det viktigste vi kan gjøre for å heve kvaliteten, er å ha nok ansatte med relevant kompetanse på jobb. Dyktige ansatte har stor betydning for ungenes trivsel og foreldrenes trygghet.
Ministeren deler bekymringen over det høye sykefraværet og rekrutteringsutfordringene. Dette må tas på alvor, sier hun, og blir ivrig når hun forteller om hvilke tiltak regjeringen har gjort.
– I år har vi pekt ut 14 kommuner som får øremerkede tilskudd for å øke bemanningen og pedagogtettheten i levekårsutsatte områder, og vi setter av 209 millioner for å videreføre dette. Vi har også styrket rammen til kommunene med 800 millioner, som skal brukes til bemanning. Jeg har en klar forventning om at kommunene prioriterer midlene slik de er tiltenkt, og faktisk sørger for styrket bemanning.
– Men disse millionene til kommunene er jo ikke øremerkede. Hvordan skal dere få sikret at bedre kommuneøkonomi faktisk fører til bedre vilkår da?
– Jeg var på besøk i Tønsberg, som er en høyrestyrt kommune, hvor vi ser at pengene ikke er brukt på bemanning, men satt i fond. Det er svært alvorlig og urovekkende. Hvis vi ser at kommunene ikke prioriterer riktig, er jo også veien til øremerking mye kortere.
– Situasjonen i barnehagene blir kalt en varslet krise. Det må skje noe?!
Nordtun presiserer at det betyr noe hvem som styrer kommunen din og oppfordrer leserne til å engasjere seg politisk om de vil ha endring.
– Vær tydelig på hva som er behovet, og bruk forbundet ditt til å få frem hva dere trenger for å bedre hverdagen.
65 millioner til ABLU
I tillegg til styrking av kommuneøkonomien og tilskuddene i levekårsutsatte områder løfter kunnskapsministeren frem et tredje tiltak, nemlig arbeidsplassbasert utdanning (ABLU).– Vi vil gi flere som allerede jobber i barnehage i dag, mulighet til å utdanne seg til barnehagelærer i kombinasjon med at de jobber, og derfor har vi styrket denne ordningen betydelig med 165 flere studieplasser og 65 millioner kroner i år. De vet hva de går til, og blir ofte værende i yrket etterpå. Det er utrolig viktig at de ansatte vi har, har det bra og trives på jobb. Jeg forventer at kommunene og de private barnehagene jobber målrettet med å få ned sykefraværet og arbeidspresset.
Ta veilederen i bruk!
I vår la regjeringen frem en statlig veileder som skal klargjøre hva som er tilstrekkelig bemanning. Der presiseres det blant annet at når personalet ikke får gjennomført grunnleggende oppgaver, er ikke bemanningen tilstrekkelig.– Hvorfor er en sånn veileder nødvendig? – Loven er helt tydelig på at barnehagen skal være en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet. Da må det være tilstrekkelig bemanning. Det gjelder til enhver tid, uavhengig av hvor mange ansatte som av ulike årsaker er fraværende, og i hele barnehagens åpningstid.
Veilederen er tydelig, og Nordtun snakker varmt om partssamarbeidet som ligger bak utviklingen av veilederen for å gjøre den relevant og tilgjengelig for sektoren. Hun har likevel ydmykhet for en slik veileders begrensninger.
– En veileder alene løser ikke alt. Men vi har fått innspill på at det er ulike praksiser på når man ringer vikarer, for eksempel. At folk tror at det er valgfritt?! Det er det ikke!
Nordtun oppfordrer alle til å ta veilederen i bruk for å tydeliggjøre når det ikke er nok ansatte til å gi et tilfredsstillende pedagogisk tilbud.
Det handler om tillit
I forkant av intervjuet spurte jeg Barnehagefolks følgere på sosiale medier om hva de ville jeg skulle spørre kunnskapsministeren om. De fleste var opptatt av bemanning og sykefravær, og mange nevnte rekrutteringsproblemene. Tall fra SSB viser at det mangler 2800 barnehagelærere for å oppfylle dagens pedagognorm og at 18000 barnehagelærere jobber andre steder enn i barnehagen. Nordtun tror grepene som regjeringen gjør nå, med satsing på bemanning, ABLU-satsningen og veilederen er mange steg i riktig retning.- Kommunene må også gå i seg selv og tenke hva de kan gjøre for å dempe presset på de ansatte, slår hun fast
– Vi styrker etter- og videreutdanningsordningen for barnehagelærere i 2026. Det handler om tillit og å satse på de ansatte.
Ministeren understreker de ansattes frihet til å velge ulike pedagogiske tilnærminger og at de fortsatt skal ha det i fremtiden.
– Kommunene må også gå i seg selv og tenke hva de kan gjøre for å dempe presset på de ansatte, slår hun fast.
Heller høytlesning enn apprapportering!
Ministeren forteller at regjeringen jobber for å endre rapporteringskrav fra statens side, for å lette hverdagen til de ansatte. Hun presiserer at de fleste rapporteringskravene kommer fra kommunene selv, og i den sammenhengen vil hun løfte frem appene som blant annet brukes i kommunikasjon med foreldrene.– Er det mulig å kutte ned på rapporteringen til foreldrene? Det er ikke nødvendig med massevis av bilder i løpet av dagen. Jeg heier på alle ansatte som går disse ekstra rundene for å sikre at den verdifulle tiden brukes på barna.
De siste månedene har regjeringens forslag om å opprette nasjonale individregistre med opplysninger om barnehagebarn og grunnskoleelever skapt mye debatt. Forslaget innebærer innsamling og sammenstilling av data på en måte som blant annet Datatilsynet og Utdanningsforbundet mener er et uforholdsmessig inngrep i barns personvern (Nervik & Røsvoll, 2025). Målet er ifølge regjeringen å få kunnskap for å skape bedre barnehager. Helt på tampen av intervjuet rakk jeg å spørre Nordtun om hvilken kunnskap hun mener barnehagene trenger.
– Det vi trenger, er kunnskap til viktig forskning. Det jeg synes er interessant, er at forskning viser at høyt sykefravær i barnehagen påvirker barns læringsresultater i 3. klasse, uavhengig av bakgrunn. Den linken er utrolig viktig. Vi trenger den type informasjon for å vite dette og for å kunne gjøre noe med det.
Hun understreker at vi ikke skal vite mer enn det vi trenger å vite, og at opplysninger fra registrene bare skal brukes til statistikk og forskning.
– For jeg deler bekymringen knyttet til personvernet, og derfor må vi ha tydelige grenser og ha det som et minimumsregister.
Full av bøker og full av ansatte
Kunnskapsministerens drømmebarnehage er full av bøker og full av ansatte. Der er det lek og gode utearealer som vekker barnas nysgjerrighet. Et trygt fellesskap hvor personalet har tid til hvert enkelt barn, og et fang når noen trenger trøst og støtte.– Bøker er kjempeviktig! Hvis valget står mellom å rapportere hver dag til foreldre eller å ha høytlesning, så velg høytlesning!
Det er tid for å runde av. Men før Kari Nessa Nordtun haster videre til neste avtale, vil hun sende en hilsen til barnehagefolket:
– Tusen, tusen takk for den utrolig viktige jobben som dere gjør. Barnehagene er en av samfunnets viktigste arenaer, og dere er barnehagens viktigste ressurs.